Vipava in Kras 2022

11. 06. 2022

Zbrali smo se  na trgu v Vipavi. Kratek sprehod do glavnih izvirov reke Vipave; Podfarovža in Podskale,  zunanji ogled Lantierijevega dvorca,  Nadaljevanje potepa z vožnjo skozi Vrhpolja in Cola na Goro. Gora je obronk trnovske planote, ki se razprostrira nad Vipavsko dolino. Panoramska vožnja do Sinjega Vrha, ki nam je pričaral čudovite panoramske razglede, ki se razprostrirajo do Tržaškega zaliva in Jadranskega morja.

Sledila je vožnja do Predmeje in spust po slikoviti cesti mimo Lokavca proti spodnjemu delu Vipavske doline. Ogled Vipavskega Križa. Srednjeveško naselje z ostanki Attemsovega gradu, v zadnjih letih postaja ena glavnih turističnih zanimivosti Vipavske doline.

Nadaljevali smo proti južnemu delu doline, ki že počasi meji na kraško planoto.Vožnja mimo gradu Rihmberk in po dolini reke Branice,ter preko vipavskega gričevja, na Kras,mimo Štanjela do Gorjanskega do Podrožce, kjer smo se  udeležili tekmovanja v kuhanju goleža,ki ga organizira RC Nova Gorica v sodelovanju z RC Gorica (I) in RC Tržič-Gradež (I). Prisotni člani IFMR so donirali RC Nova gorica tudi sredstva za dober namen.